Siri

För många år sedan läste jag en biografi av Maj Dahlbäck om Siri von Essen och blev lite fascinerade av hennes liv. Nyligen kom en skönlitterär bok om henne, skriven av Lena Einhorn.

Siri föddes 1850 och dog 1912. När hon mötte mötte August Strindberg första gången 1875, var hon gift med friherre Carl Gustaf Wrangel. Ett år senare skiljer de sig och Siri börjar ta teaterlektioner, något hon länge drömt om. August stöttar henne i hennes intentioner att skapa sig en karriär inom teatern. I slutet av 1877 gifter sig Siri von Essen med August Strindberg, ett äktenskap som kom att vara i drygt femton år.


Einhorns bok tar sin början när Siri träffar August för första gången. Som läsare får man följa dem från deras första möte och hur det kom att utveckla sig, varvat med sekvenser från äktenskapets upplösning. I början är deras äktenskap bra. Siri tar teaterlektioner, får huvudrollen i en uppsättning och får goda recensioner. Einhorn skriver: Det var självklart. De skulle leva jämlikt, som likvärdiga parter i en kärleks- och arbetsrelation. De skulle lyfta varandra, inte besegra varandra. De skulle ge näring åt varandra, och aldrig nå framgång på den andras bekostnad.

Men äktenskapet börjar knaka i fogarna i och med Siris framgångar inom teatern. När hon åter blir gravid blir hon till sin stora sorg uppsagd ifrån Dramaten. August, vars stora genombrott kom med Röda rummet 1879, går från att ha förespråkat jämlikhet till att fokusera på sin egen karriär. Han drabbas också av oresonlig svartsjuka och slutligen kom han att avsky Siri.

I boken träder en bild fram som är till Siris fördel. En kvinna som vågar trotsa konventioner och som efter upplösningen av hennes och August äktenskap, får stå ut med trakasserier från August sida.


Einhorns bok har, med rätta tycker jag, fått bra recensioner. Jonas Thente, recensent i Dagens Nyheter, skriver att: Lena Einhorn bygger skickligt en övertygande psykologisk studie av två människor som verkar som skapta för varandra, men hon reserverar helt naturligt sympatierna för den Siri som byter ett fängelse mot ett dårhus.

Svenska Dagbladets Rita Tornborg skriver i sin recension att: Einhorns ”Siri” är alltså ingen egentlig roman utan en lätt fiktionaliserad samling kända fakta som blivit till ett nytt ”En dåres försvarstal”, där dåren heter Siri von Essen. (Strindberg har skildrat upplösningen av sitt äktenskap med Siri i boken En dåres försvarstal, min anm.).


Lena Einhorn kommer till Kristianstads bokfestival. Boken finns till utlån på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar