Deckartips!

I Norge har man länge haft som tradition att läsa deckare till påsk. Så kallade paaskekrim har blivit ett begrepp. Man fyller ryggsäcken med ett gäng deckarböcker och reser till hyttan för att njuta ledigheten.

Den här traditionen tog vi fasta på då vi tipsade om deckare under just rubriken Påskekrim den 19 april. Den ljusa milda aprilkvällen lockade dock mer än vi gjorde, och ändå bjöd vi på både korv och bröd. Eftersom inte så många fick chansen att höra våra tips kommer nu boktipsen även här på bloggen. Deckare kan ju läsas vid alla tider på året inte minst under semestern som ju närmar sig.
Leif G W Perssons senaste bok Den döende detektiven hade både undertecknad och kollegan fastnat för. Pensionerad polis drabbas av hjärtinfarkt och hamnar i sjuksängen. Tvingad att börja föra ett mer hälsobefrämjande liv med motion och sallad samt sparsamt med alkohol finner han livskvalitet trots allt i ett riktigt cold case. Gåtan är spännande och man är osäker till sista sidan om utgången. En välskriven och spännande historia som blev vald till årets deckare 2010.


Den fick oss att tänka på andra bra böcker på liknande tema. En gammal skandal, av Josephine Tey kom första gången på svenska redan 1959 men är klart läsvärd fortfarande. Poliskomissarie Alan Grant har brutit benet ligger uttråkad och läser Shakespeares Richard den III. Där står det att prinsarna i Towern mördades av sin farbror, men det kan ju inte stämma, kommer han på. Från sjuksängen löser han mordgåtan med en helt annan mördare.


I Colin Dexters Kommissarie Morse och Kvinnan i kanalen från 1990 ligger även Morse i sjuksängen med en allvarlig magåkomma. Han får en bok i sin hand som beskriver ett dödsfall på 1800-talet. Två män har blivit hängda för mord. utan att lämna sitt sjukläger löser Morse gåtan och bevisar att de två männen var oskyldiga.

Det finns säkert fler böcker där gamla gåtor löses av sjuklingar. Tipsa gärna om fler! Kan ju bli en bibliografi: Sjuka löser mordgåtor, kunde den heta.

En angenäm bekantskap för alla som vill ha lite "snälla" deckare är Lennart Broheds Göran Persson deckare. Göran är inte en statsminister i Sverige under 1990-talet, som man kanske kunde tro utan istället en poliskommissarie i Lysekil under 1930-talet. Mycket trevliga böcker som ger både tidskänsla och lagom kluriga gåtor att fundera över. Här presenterade vi den senaste, Mordet på Park Hotel eller Vi som går köksvägen. Det är nr sju men alla kan läsas fristående.

Övriga deckare alla väl värda att läsas som vi tog upp på boktips-kvällen var: Svart som natten av Anne Cleeves, Flickan under jorden av Elly Grifiths, Judaskyssen av Anna Grue, Döden i Florens av Lucretia Grindle, Eldätaren av Kristian Lundberg och Medusas gåta av Dominique Sylvain.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar