Ett eget rum / Tusen bibliotek


En av Stadsbibliotekets nya tidskrifter nästa år är kulturtidskriften Cora. I det nyligen utkomna numret (som går att läsa på biblioteket) läser jag en intressant artikel om Virginia Woolfs klassiker "Ett eget rum".

Konstnären Kajsa Dahlberg ville ge bort boken i present men insåg snart att den inte gick att köpa. Istället lånade hon den från biblioteket, drog kopior på den och band in den. När hon gjorde detta upptäckte hon marginalanteckningar och understrykningar i boken från tidigare läsare. Förr suddade vi borta dessa anteckningar på biblioteken och uppmanade folk att inte skriva i böckerna, men på grund av tidsbrist gör vi inte det längre. Vissa tycker säkert att det ser kladdigt ut och att det stör ens egen läsning, men för Kajsa Dahlberg väcktes det däremot ett intresse och hon bestämde sig för att låna in i princip alla exemplar av "Ett eget rum" från svenska folkbibliotek.

Vi talar gärna om läsningen som en privat handling och Woolf's "Ett eget rum" handlar just om hur den privata och offentliga sfären relaterar till varandra. Det som Kajsa Dahlberg vill visa med projektet är hur privat läsning blir offentlig just med biblioteksböcker som flera människor lånar och läser, tillsammans med anteckningar i marginalen och understrykningar. När läsningen blir kollektiv i den offentliga sfären.

Projektet går att se på Moderna museet i Stockholm i en samlingsutställning under vintern och heter "Ett eget rum/Tusen bibliotek".

En av bilderna på de kopierade biblioteksböckerna till artikeln är faktiskt Hässleholms stadsbiblioteks exemplar som också går att låna här.

Det snöar i skönlitteraturen

Vill du göra en skidfärd i fantasin så rekommenderar jag Olles skidfärd av Elsa Beskow, en underbara vinterbilder för alla åldrar.

För mer om snö och vinter ta tag i Trollvinter av Tove Jansson och få ett mumintrolls upplevelser av vintern den tid då han borde ligga i ide.


Den bästa snöboken jag har läst hittills är Snö faller på cederträden av David Guterson. Den utspelar sig under en enda dag och snöandet ger en särskild känsla av isolering och instängdhet vilket ökar dramatiken. Det drama som utspelar sig i boken är mycket intressant, det tar upp den diskriminering av japanska invandrare som fanns i USA och de lagar som fanns i vissa stater om att utländska medborgare inte fick äga land. Det pågår en rättegång för en fiskare har blivit mördad och en japansk invandare är anklagad för mordet.
Deckare? Nej, egentligen inte, snarare en djup roman med spänningsinslag.
Boken kom ut 1996 men är väl värd att plocka fram och läsa, den passar särskilt bra när det snöar. Filmatiseringen håller inte alls samma klass som boken tycker jag.

Känner du mer för en ”riktig” vinterdeckare så finns ju 1222 meter över havet av Anne Holt. Ett slags Agatha Christiedeckare, på ett isolerat fjällhotell sker ett mord och deckargåtan måste lösas. Motvilligt inser den handikappade ex-polisen Hanne Wilhelmsen att hon måste hjälpa till. Utanför hotellet rasar samtidigt en fruktansvärd snöstorm.

Skriv en kommentar och rekommendera din bästa snöbok!

Följ en adventskalender


Nu börjar nedräkningen till julafton. I morse började SVT och Sverigesradio sända sina traditionella julkalendrar, ingen av dem har jag ännu sett eller hört - men jag vill tipsa om några olika bloggadventskalenderar som du kan följa i december.

Kungliga biblioteket har nyligen startat en blogg som heter Vardagstryck En rolig blogg där avdelningen för vardagstryck visar upp trycksaker från sin samling, mest affischer och reklam. Kungliga Biblioteket är annars ett ganska hemligt hus uppe i Stockholm som man vet finns där men man kanske inte vet vad som finns i det. Bloggen är ett sätt att berätta vad som göms under marken i Humlegården.

Vardagstryck har en julkalender där de varje dag fram till jul bloggar affischer från företaget Konstnärliga affischer. Idag bloggar de en av ölföretaget "Stora Bryggeriet" affischer som när det begav sig skulle få stockholmarna att dricka mer öl, enligt bloggen gick det bättre än vad företaget klarade av... Läs mer här.

Feministbiblioteket är en blogg som du ska besöka om du vill veta mer om feministisk litteratur, kvinnohistoria eller är intresserad av att läsa fler böcker där kvinnor är i fokus. Sidan är en skatt av litteraturhänvisningar till feministisk litteratur, till exempel hittar man i introduktionen olika "bokpaket" som är förslag på böcker att läsa beroende på vilken nivå du befinner dig på, vad du har för intresse eller vad du vill med din läsning.

Feministbibliotekets julkalender ger varje dag ett förslag på en feministisk bok som du borde läsa, i första luckan bloggar de om Ebba Witt-Brattström's coffee table bok "Å alla kära systrar!" Läs mer här.

Bokhora, den största bokbloggen av dem alla, har en julkalender under temat "Vilken bok kan tänkas dölja sig bakom denna lucka?" En kort text om boken, som läsare gissar du och har möjlighet att vinna. Enkelt och klurigt. Fast första luckan var inte så klurig för den som har koll på årets utgivning. Läs mer här

Kommentera gärna med fler julkalenderbloggar!