Låt det spira!

Rubriken är lånad från en av de nya trädgårdsböcker vi tipsar om idag: Låt det spira av Ellen Forsström. I den finns det bilder och text om trädgården som växer ihop med naturen runt omkring, där växterna själva får välja var de vill växa och där de får lösa tyglar.


Mer handfasta tips får man i Odla i pallkrage av Eva Robild. Att odla i upphöjda bäddar ger många fördelar: det blir varmare, lättare att komma åt, och enklare att begränsa odlingen. Tröttnar man kan man alltid vika ihop pallkragen och flytta den någon annanstans. Här får man veta hur många av olika växtsorter det får plats i en vanlig pallkrage, exempelvis två zucchiniplantor. Det riktigt kliar i fingrarna av längtan att få sticka dem i jorden, när man bläddrar.
Festfixaren Michael Bindefeld har skrivit en fantastiskt fin bok, Min trädgård är en fest, där han bland annat ger oss receptet på godaste rabarbersaften. Bilderna är otroligt vackra. Boken är en blandning av trädgårds- och kokbok och han berättar om hur grönsakerna i växthuset beter sig som festbesökare.

För den som inte har ett sommarhus med strandtomt på Värmdö, kanske Trädgård i kruka av Annika Christensen passar bättre. I den får man tips om vilka växter och blommor som passar för de olika årstiderna, vilka man kan ha ute när frosten hotar och vilka som bara tål milda sommarnätter och hur man kan göra fint när naturen ligger i dvala.
Hur du än gör: låt det spira!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar