Fika, kaffepaus eller Afternoon tea

För många av oss är det avkopplande att sitta ner en stund någon gång under dagen med en kopp kaffe eller en mugg te, antingen ensam eller tillsammans med andra. När man är hembjuden hos någon eller själv har bjudit hem någon så är det nästan alltid förenat med att man ska dricka kaffe. Man förutsätter att alla vuxna dricker kaffe eller te och blir lite ställd när man får svaret; Nej tyvärr så dricker jag inte kaffe. För om de inte gör det, vad ska man då bjuda på?

Det första kaffet kom till Sverige i slutet på 1600-talet och i början på 1700-talet fanns det ett femtiotal kaffehus i Stockholm. Men under ett flertal gånger under århundradena därefter så infördes kaffeförbud. Under sent 1800-tal blev sedan kaffe en allemansvara och idag är Sverige tillsammans med Finland de länder där det dricks mest kaffe.


Det finns olika sätt att tillreda sitt kaffe och det finns många olika varianter av kaffedrinkar. Vill man ha tips och inspiration till annat än det vardagliga bryggkaffet så finns det en del böcker att titta i, till exempel boken Kaffe av Rasmus Kjaer och Jens Henrik Thomsen, Kaffe- & tedrinkar av Ulrika Nyström eller Allt du behöver veta om kaffe av Björn Rodén.
Tedrickning är något som jag tror att många av oss förknippar med England. Att dricka Afternoon tea är en brittisk tradition, starkt svart te serveras med tillbehör såsom, sandwiches, scones eller en liten kaka. Boken Afternoon Tea av Liselott Forslin och Jan Gradvall tar oss med ut på en resa i trakten runt Bath. Vackra foton, tagna av Bruno Ehrs och många recept gör boken riktigt trevlig att bläddra i.

Och om man vill ha en liten kaka till kaffet rekommenderar jag boken Fika av Lisa Johansson.

Alla böckerna finnas att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar